Urodziny teściowej to w mojej rodzinie wydarzenie rangi państwowej. Nie chodzi o to, że nie lubię swojej teściowej – owszem, lubię, ale ona ma jedną przykrą cechę: zawsze wie lepiej. Lepiej, jak wychowywać dzieci, lepiej, jak oszczędzać pieniądze, lepiej, jak urządzić mieszkanie, lepiej, nawet jak oddychać. I co roku, na jej urodziny, musieliśmy dawać prezenty, które ona potem komentowała z takim pobłażliwym uśmiechem, jakbyśmy jej kupili coś z wyprzedaży w sklepie z używanymi rzeczami. W zeszłym roku dostała od nas zestaw do herbaty, a ona powiedziała, że woli kawę. Rok wcześniej – książkę kucharską, a ona stwierdziła, że nie lubi gotować. Moja żona Magda wpadła w tym roku w szał. Chciała kupić jej coś, czego nie będzie mogła skrytykować. Wymyśliła, że to będą bilety do teatru w stolicy, na jakiś znany musical, plus nocleg w dobrym hotelu. Problem? Koszt. Dwa bilety, nocleg, dojazd – wychodziło prawie tysiąc dwieście złotych. Nie mieliśmy tyle. Magda popadła w przygnębienie, a ja, żeby ją pocieszyć, powiedziałem, że coś wymyślę. Nie wiedziałem co, ale powiedziałem.
Siedziałem wieczorem przed komputerem, przeglądałem różne strony z promocjami, szukałem tanich noclegów, ale nic nie pasowało. I wtedy, zupełnie przypadkiem, zamiast wpisać w wyszukiwarkę "warszawa teatr bilety", palce same wystukały coś dziwnego –
https://clemen.pl/ wawada. Nie wiem, skąd mi się wzięło to słowo. Może z reklamy, którą widziałem dzień wcześniej, może z rozmowy z kumplem, który opowiadał o swoich przygodach w sieci. Kliknąłem enter i trafiłem na stronę kasyna. Chciałem już zamknąć kartę, ale coś mnie zatrzymało. Może to był ten zmęczony, poddenerwowany wieczór, może chęć udowodnienia sobie, że jednak potrafię coś zdziałać. Strona wyglądała profesjonalnie, miała certyfikaty, regulamin, wszystko było jasne. Zarejestrowałem się, wpłaciłem stówkę – tyle mogłem wyciągnąć z oszczędności bez gadania z Magdą. I zacząłem grać.
Nie miałem pojęcia o strategiach, o systemach, o RTP. Byłem zwykłym facetem, który chciał dorobić do urodzin teściowej. Wybrałem prostego slota z klejnotami – rubiny, szmaragdy, szafiry. Postawiłem pięć złotych, potem kolejne pięć, potem dziesięć. W ciągu kwadransa straciłem połowę depozytu. Zostało mi pięćdziesiąt złotych. Pomyślałem, że to był głupi pomysł, że powinienem zamknąć to gówno i iść spać. Ale wtedy przypomniałem sobie minę Magdy, gdy mówiła o tych biletach. Jej smutek, jej bezsilność. Postawiłem te ostatnie pięćdziesiąt na jednego slota, tym razem z motywem starożytnego Rzymu – koloseum, gladiatorzy, cesarze. I nagle, po drugim kręceniu, wypadła kombinacja, której nie widziałem wcześniej. Trzy symbole koloseum, potem jeszcze dwa, a potem ekran rozbłysł na złoto. Wygrałem siedemset złotych.
Siedziałem w fotelu, patrzyłem na ekran i czułem, jak ciśnienie mi skacze. Siedemset złotych. Wystarczyło na bilety, na nocleg, nawet na kolację w dobrej restauracji dla teściowej. Ale wiedziałem, że to może być pułapka. Wypłaciłem sześćset od razu, a sto zostawiłem na dalszą grę. I wtedy, zamiast kontynuować, zamknąłem komputer. Poszedłem do łóżka, obok Magdy, która już spała, i pomyślałem sobie: to był znak. To było to. Wawada – ten dziwny błąd w pisowni, ta literówka, która zaprowadziła mnie w miejsce, gdzie mogłem pomóc żonie spełnić jej małe marzenie. Rano, przy śniadaniu, powiedziałem Magdzie, że znalazłem sposób. Nie chciała wierzyć, myślała, że żartuję. Pokazałem jej konto. Zrobiła wielkie oczy, a potem rzuciła mi się na szyję. "Skąd to masz?" – zapytała. Powiedziałem, że to premia z pracy. Skłamałem, ale czułem, że to małe kłamstwo jest warte jej uśmiechu.
Bilety kupiliśmy tego samego dnia. Teściowa, kiedy dostała je na urodzinach, popatrzyła, popatrzyła, i w końcu powiedziała: "No, tym razem to się udało". Bez żadnego "ale", bez krytyki. Po prostu – udało się. Magda była szczęśliwa, teściowa zadowolona, a ja czułem się, jakbym wygrał w totka. Ale wiedziałem, że to nie koniec. Bo wawada wróciło do mojej głowy. Nie jako nałóg, nie jako obsesja, ale jako wspomnienie tego wieczoru, kiedy zwykły przypadek zmienił się w coś dobrego. Przez kolejne tygodnie nie grałem. Aż pewnego razu, gdy znowu potrzebowałem odskoczni, wszedłem tam jeszcze raz. Tym razem wpłaciłem tylko trzydzieści złotych. Grałem spokojnie, bez ciśnienia, stawiając po dwa złote na automatach. Czasem wygrałem dwadzieścia, czasem przegrałem dziesięć, ale zawsze trzymałem się zasady – nigdy więcej niż depozyt, nigdy więcej niż godzina.
Wawada nauczyło mnie czegoś, co wydaje się proste, ale wcale takie nie jest. Nauczyło mnie, że hazard to nie jest zło samo w sobie. Złem jest brak kontroli. Brak limitu. Brak świadomości, że to tylko gra. Ja swoją kontrolę znalazłem tamtego wieczoru, gdy po wygranej zamknąłem komputer i poszedłem spać. Nie pociągnąłem dalej, nie próbowałem wygrać więcej, nie dałem się ponieść emocjom. I to była moja największa wygrana – nie te siedemset złotych, ale ta chwila, kiedy powiedziałem "dość". Dziś, gdy ktoś pyta mnie o hazard, mówię: spróbuj, jeśli chcesz, ale najpierw ustal swoje granice. Złotówkę, którą możesz stracić. Czas, który możesz poświęcić. I trzymaj się tego jak pies ogrodzenia. Bo wtedy nawet przegrana nie boli, a wygrana cieszy podwójnie – bo wiesz, że to nie przypadek, tylko twoja zasada, twoja dyscyplina, która pozwoliła ci cieszyć się zyskiem, nie dając się wciągnąć.
Rzym był piękny. Teściowa wróciła zachwycona, opowiadała o musicalu, o hotelu, o restauracji. Magda tryskała energią przez tydzień. A ja, gdy patrzyłem na te zdjęcia z wycieczki, myślałem o tym wieczorze, o tej literówce, o tym slocie z rzymskim motywem, który wygrał mi bilety do teatru. To było jak znak od losu – że czasem, w najmniej oczekiwanym momencie, kiedy już prawie tracisz nadzieję, pojawia się szansa. Nawet jeśli ta szansa ma postać kolorowych klejnotów na ekranie komputera. Nawet jeśli nazywa się wawada. I nawet jeśli musisz trochę skłamać, żeby nie martwić najbliższych. Bo czasem lepiej, żeby Magda myślała o premii, niż żeby się martwiła, że jej mąż wpada w hazard. Ja nie wpadłem. Ja tylko stanąłem na palcach, zajrzałem przez płot, zobaczyłem, co jest po drugiej stronie, i wróciłem z pełnymi rękami. I to, wierzcie mi, jest sztuka. Nie każdy ją potrafi. Ale ja, dzięki tamtej literówce, nauczyłem się jej w jedną noc. I do dzisiaj, gdy wpisuję coś w wyszukiwarkę, uśmiecham się na myśl, że czasem błąd może być początkiem najlepszej przygody. Nawet jeśli ta przygoda to tylko urodziny teściowej. Zwłaszcza, jeśli to urodziny teściowej.