Казвам се Христо и до преди десет месеца се чувствах като най-големия провал в собствената си история. Завърших софтуерно инженерство с отличен успех, но пазарът ме удари като мокър парцал. Три години изпращам автобиографии, ходя на интервюта, в които ме уверяват, че съм „много перспективен, но в момента търсим senior“, и се прибирам в стаята, която наемам от една баба в Младост. Двеста и петдесет лева наем, без ток и вода. Спалнята ми е всъщност бивше килерче, в което се побира леглото и един стол. Компютърът ми е на осем години и бръмчи като прахосмукачка, когато включа повече от пет раздела в браузъра. За да оцелявам, работя като доставчик на храна през вечерните смени. Карам стар велосипед, чиито спирачки пищят толкова силно, че минувачите се обръщат.
В онази конкретна вечер валеше. Не просто ситен дъжд, а истинско изливане, каквото виждаме веднъж на две години. Бях на път да закача една поръчка от ресторант в центъра до един блок в Дружба, когато гумата на предното колего се спука точно насред кръстовището. Бях на метри от кола, която едва ме отмина. Изтеглих колелото до тротоара, намерих навеса на спирка и седнах на мокрите плочки. Часовникът показваше десет и половина вечерта. Бях изгубил поръчката, щях да платя за храната от джоба си, а колелото ми беше неизползваемо. Глобален провал. Имаш чувството, когато всичко се срива едновременно? Това беше моят момент.
В дъжда и студа извадих телефона. Батерията беше на седем процента. Нямах сила да се обадя на никого, но имах точно за един нещо. Влязох в интернет безцелно, просто за да убия времето, докато дъждът спре. И тогава видях реклама. Не беше обикновена реклама – беше някакво видео на човек, който върти слот и печели сума, от която очите му излизат. Звучеше тъпо, знам. Но в този момент, на мократа спирка, с разбито колело и празен портфейл, бях готов да повярвам на всичко, което ми обещава по-добро утре. Кликнах на линка. След няколко минути ровене открих работния сайт и започнах регистрацията. Името ми, имейлът, телефонът. Не ми трябваше много време. Тогава осъзнах, че трябва да вляза в системата, и направих своя вход в Vavada онлайн
https://vavada.software/bg/ за първи път в живота си. Беше петък, единайсет без четвърт, и аз седях под навес срещу блока, където някой щеше да чака вечерята си, която никога нямаше да пристигне.
Сайтът се зареди бързо, въпреки че интернетът ми беше слаб. Имаше нещо успокояващо в цветовете – не прекалено крещящи, не прекалено тъмни. Както и да е. Депозирах последните си двайсет лева. Да, последните. Толкова ми бяха останали в сметката, след като платих наема и си купих храна за три дни. Знаех, че взимам идиотско решение. Но в онзи момент не ми пукаше. Чувствах се толкова дънна, че двайсетте лева бяха просто символ на отчаянието ми. Ако ги загубех, щях да бъда същият бедняк Христо, който си няма нищо. Ако спечелех – поне щях да имам весела история за разказване.
Избрах си слот с джунгла. Имаше тигри, папагали и някаква пукаща музика, която ми напомни за аркадните игри от детството. Балансът ми беше двайсет лева. Залагах по левче. Първите пет завъртания – нищо. От двайсет станах на петнайсет. Следващите три – пак нищо. На десет лева бях, когато реших да сменя играта. Пробвах някаква космическа тематика, но и там не вървеше. Стигнах до шест лева и петдесет. В този момент вътрешният ми глас каза – спирай. Вземи си едно кафе от остатъка и се прибирай. Но вместо това увеличих залога на три лева. Защо ли? Защото нямах какво да губя. Абсолютно нищо.
На третото завъртане на игра, наречена „Звездни войни“ (някакъв knock-off, очевидно без лиценз, но цветовете бяха страхотни), паднаха три космически кораба. Екранът стана черен, а после се появи надпис: „Бонус рунд – унищожи звездата на смъртта“. Не знаех правилата, не знаех нищо. Просто гледах как някаква анимация на лазер стреля по голяма сива сфера. След всеки удар числото в горния десен ъгъл скачаше с все по-големи стойности. 240 лева. 680 лева. 1450 лева. Седях на спирката, мокър до кости, и гледах как телефонът ми показва суми, които не бях виждал в банковата си сметка никога в живота си. Бонус рундът свърши при 3270 лева. Три хиляди двеста и седемдесет. Плаках. Не тихо – истински, с хлипане и солени капки, които се смесваха с дъжда по лицето ми. Някой минувач ме погледна странно и ускори крачка.
Парите пристигнаха в понеделник сутринта. През уикенда почти не спах от вълнение. Проверявах телефона на всеки час, все едно сумата ще изчезне, ако не я гледам. Когато банковото ми приложение показа новия баланс, изтичах до най-близкия банкомат и изтеглих три хиляди в брой. Седях в парка, броих банкнотите три пъти, за да се уверя, че не бъркам. Те бяха истински. Миришеха на пари, шумоляха, бяха топли на допир. С тях си купих нов велосипед – не луксозен, но с добри спирачки и гума, която не се пука след два дни. Платих наема за три месеца напред, за да не мисля за хазяйката, която ме дебне в коридора. Остатъка оставих за компютърни курсове, които винаги съм искал да взема, за да повиша квалификацията си.
И най-важното – с останалите пари си купих билет за Испания, защото там ме бяха поканени на интервю за работа в една малка IT компания. Отидох с три чифта гащи и лаптопа, който бръмчеше, и въпреки че интервюто беше тежко, те ми предложиха място. Сега живея в Малага, работя като junior developer, и всеки път когато се прибера в апартамента си – който, между другото, е три пъти по-голям от килерчето в Младост – си спомням онази вечер. Дъждът, спуканата гума, спирката. И как само за минути животът ми се обърна с главата надолу, защото направих едно нещо – влязох в системата. Вход в Vavada онлайн не бяха просто думи за мен. Те бяха ключът към нова реалност.
Разбира се, не продължих да играя като луд. Сега, когато ми остане време, пускам по няколко завъртания веднъж седмично, с малки суми, които мога да си позволя да загубя. Но винаги, когато влизам, си спомням онзи петък. Понякога печеля по двайсет-трийсет евро, понякога не. Няма значение. Важното е, че научих, че понякога животът ти поднася шанс точно когато си на дъното. Не трябва да търсиш логика, не трябва да разчиташ на стратегии. Просто трябва да не се отказваш дори когато всичко изглежда загубено. Една от първите ми постъпки, когато получих първата заплата в Испания, беше да преведа двеста лева на един непознат в България. Не разказвам това, за да се хваля, а за да кажа – късметът е хубаво нещо, но още по-хубаво е да го споделиш. Разбира се, преди да изпратя парите, отново трябваше да вляза в старата си сметка, за да взема данните на този човек, а за целта направих още един вход в Vavada онлайн, който ми напомни за дъждовната вечер, когато всичко започна. Беше сюрреалистично усещане – да гледам същия интерфейс, но от топлата си стая в Испания, с гледка към морето. Мисля си колко крехък е животът, но също така и колко неочаквано може да се промени. Аз съм живото доказателство. Сега, когато младите ми колеги в офиса ме питат какъв е съветът ми за успех, понякога се шегувам: „Вземете един дъждовен петък, спукайте си гумата на колелото, и после въртете слотове на спирката.“ Те се смеят. Аз също. Но дълбоко в себе си знам, че понякога абсурдът е най-добрият съветник. И че докато има надежда, дори и най-отчаяният вход може да доведе до изход, който никога не си представял.