Δεν ξέρω αν πιστεύω στο πεπρωμένο, αλλά ξέρω ότι εκείνη η βραδιά του Νοεμβρίου με βρήκε με ένα φλιτζάνι καφέ που είχε κρυώσει εδώ και δύο ώρες και ένα μυαλό που έτρεχε σαν ρυαλάκι στη βροχή. Είχα μπει σε εκείνο το μοτίβο που ξέρουμε όλοι όσοι δουλεύουμε από το σπίτι, όπου η γραμμή ανάμεσα στο μεσημέρι και το βράδυ θολώνει εντελώς, και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχεις διαβάσει την ίδια παράγραφο μιας αναφοράς πέντε φορές χωρίς να καταλαβαίνεις λέξη. Χρειαζόμουν μια διέξοδο, όχι για να κερδίσω χρήματα ή για να κάνω κάποιο μεγάλο σχέδιο, αλλά για να θυμηθώ πώς είναι να νιώθεις την αδρεναλίνη να ανάβει ένα ένα τα νευρικά σου κύτταρα. Και τότε, μέσα σε αυτή τη λούπα της ρουτίνας, έπεσα πάνω σε κάτι που φαινόταν ακίνδυνο, σχεδόν βαρετό στην αρχή, αλλά κρύβει έναν παράξενο κόσμο. Μια πλατφόρμα, ένας ιστότοπος που έδειχνε φρέσκος και καθαρός, χωρίς τις φλύαρες διακοσμήσεις που έχουν άλλοι χώροι, σαν ένα καλοσχεδιασμένο ημερολόγιο που σε προσκαλούσε απλά να καθίσεις και να δεις τι θα βγάλει η βραδιά.
Η αλήθεια είναι πως είχα να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο χρόνια. Θυμάμαι την εποχή που ήμουν φοιτητής και έριχνα ένα ευρώ εδώ κι ένα εκεί, περισσότερο για την παρέα παρά για το κυνήγι. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Ήμουν μόνος, με μια κιθάρα ακουστική δίπλα στο γραφείο που την κοιτούσα με ενοχή γιατί την είχα παρατήσει, και ένα σκυλί κουλουριασμένο στα πόδια μου. Ήθελα απλά να σπάσω τη σιωπή. Ξεκίνησα με μικρά ποσά, σχεδόν για να δω πώς δουλεύει η μηχανή από μέσα, χωρίς προσδοκίες, χωρίς στρατηγικές που έχω διαβάσει σε φόρουμ. Ήταν σαν να έπαιρνα ένα καινούργιο βιβλίο και να διάβαζα τις πρώτες σελίδες για να δω αν μου ταιριάζει ο ρυθμός του συγγραφέα. Δεν κοιτούσα καν τα νούμερα στην αρχή, κοιτούσα τα χρώματα, την κίνηση, τον τρόπο που το σύστημα ανταποκρινόταν στον κάθε μου παρορμητικό κλικ. Καθώς περνούσε η ώρα και ο καφές άρχιζε να αντικαθίσταται από ένα ποτήρι νερό με λεμόνι, άρχισα να νιώθω μια παράξενη ηρεμία, ένα αίσθημα ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο εκτός από εκείνη τη στιγμή, την οθόνη μπροστά μου και τον παλμό της καρδιάς μου που χτυπούσε σε έναν μοναδικό, σχεδόν μουσικό ρυθμό.
Ήταν μια από εκείνες τις βραδιές όπου όλα κυλούν χωρίς πίεση. Σταδιακά, είδα το αρχικό μου ποσό να ανεβοκατεβαίνει σαν παλιό ασανσέρ, φέρνοντάς με σε μια κατάσταση εγρήγορσης που δεν είχα νιώσει από τότε που έπαιζα μπάσκετ στο λύκειο και ένας αγώνας έφτανε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Θυμάμαι μια στιγμή που το σκυλί μου σηκώθηκε, με κοίταξε με αυτό το ύφος που έχει όταν περιμένει βόλτα, κι εγώ γέλασα δυνατά λέγοντάς του «περίμενε λίγο, εδώ παίζονται σημαντικά πράγματα», αν και μέσα μου ήξερα ότι το σημαντικό ήταν αυτή ακριβώς η ελαφριά καρδιά, το ότι ένιωθα πάλι ζωντανός μετά από μια κουραστική εβδομάδα γεμάτη υποχρεώσεις. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω, η ώρα πέρασε και βρέθηκα να έχω πολλαπλασιάσει τα αρχικά μου δοκιμαστικά χρήματα σε ένα ποσό που ήταν αρκετό για να με κάνει να σφίξω το σαγόνι μου λίγο πιο δυνατά. Είναι περίεργο πώς λειτουργεί το μυαλό. Όταν κερδίζεις, ακόμα κι αν ξεκίνησες χωρίς σκοπό, ξαφνικά αρχίζεις να νιώθεις ότι έχεις έναν μικρό υπερήρωα μέσα σου. Αλλά ο καλύτερός μου φίλος, που δουλεύει στον τομέα της ψυχολογίας, μου έλεγε πάντα ότι η πιο επικίνδυνη στιγμή είναι ακριβώς τότε, όταν η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει και το σύστημα σε κάνει να νιώθεις παντογνώστης.
Θυμάμαι ότι εκείνη την ώρα θυμήθηκα τον παλιό μου συγκάτοικο από τη Θεσσαλονίκη, που είχε μια θεωρία πως όταν είσαι χαλαρός και απλά απολαμβάνεις τη διαδικασία, το σύμπαν στέλνει μικρά δωράκια. Για να σπάσει λίγο η μονοτονία της οθόνης, άνοιξα ένα παράθυρο και παρατήρησα τη βροχή που είχε αρχίσει να πέφτει, ένα ψιλόβροχο που έκανε τα φώτα του δρόμου να μοιάζουν με βουρτσισμένες πινελιές πάνω σε νωπό καμβά. Ήταν η στιγμή που τα νούμερα άρχισαν να γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα, σχεδόν συναρπαστικά. Ξαφνικά, η αρχική μου ατάκα «απλά κοιτάω» έγινε κάτι βαθύτερο. Δεν κυνηγούσα την απώλεια ούτε μετρούσα το κέρδος σαν σκορ σε παιχνίδι, αλλά ένιωθα ότι βρισκόμουν σε μια ροή. Είναι εκείνες οι σπάνιες στιγμές που δεν έχεις ιδέα πώς έφτασες εκεί, αλλά ξέρεις ότι είναι σωστό. Και εκεί, στη μέση αυτής της βροχερής νύχτας, αποφάσισα να πάω ένα βήμα παραπέρα, όχι από απληστία αλλά από περιέργεια. Ήθελα να δω τι θα γινόταν αν συνέχιζα με την ίδια διάθεση, χωρίς φόβο, χωρίς τη γνωστή λαχτάρα του «πρέπει να κερδίσω». Ένιωθα σαν να περπατούσα σε μια ακρογιαλιά τη νύχτα, με τα κύματα να έρχονται και να φεύγουν, και απλά να παρατηρώ πώς το νερό αγγίζει τα πόδια μου. Ξέρετε αυτό το αίσθημα ότι είστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είστε; Έτσι ακριβώς ένιωθα, σε ένα σημείο όπου το μυαλό σταματά να υπολογίζει και απλά αφήνεται. Και αντί να ακολουθήσω τον συνηθισμένο δρόμο της υπερβολής, αποφάσισα να είμαι υπομονετικός και συνετός, ενεργώντας περισσότερο σαν ένας άνθρωπος που βλέπει μια ωραία ταινία παρά σαν ένας τζογαδόρος της τελευταίας στιγμής. Ξεφύλλισα ένα παλιό τετράδιο που είχα δίπλα, με διάφορες σημειώσεις από δουλειά, και έγραψα ένα μικρό σχέδιο για το πώς θα ήθελα να κυλήσει η βραδιά χωρίς υπερβολές. Αυτή η πράξη από μόνη της, το γράψιμο ενός στόχου πάνω σε μια κόλλα, με έκανε να νιώσω αλλιώς. Σαν να έβαζα την τύχη μου σε ένα κουτί και να της έλεγα: «φέρε μου ότι θέλεις, αλλά θα το διαχειριστώ εγώ».
Ήταν κάτι μαγικό όταν συνειδητοποίησα ότι τα κέρδη μου είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται σε σημείο που ξεπερνούσαν κάθε λογικό όριο που είχα βάλει στον εαυτό μου. Το χρησιμοποιούσα ως έναν μικρό δείκτη της δικής μου συναισθηματικής κατάστασης. Κάθε φορά που έβλεπα μια μικρή νίκη, δεν σκεφτόμουν τα χρήματα αλλά το ότι μπορούσα να νιώσω περήφανος που είχα τη δύναμη να πω «σταματάω εδώ για λίγο» και να απολαύσω το θέαμα. Άλλωστε, εκείνο που έχει αξία σε όλο αυτό είναι η σύνδεση με τον εαυτό σου, αυτή η αναπάντεχη επαφή με τα ένστικτά σου. Και τότε ήταν που θυμήθηκα πώς ξεκίνησε αυτή η βραδιά, όταν μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μου έφερε μπροστά τον συγκεκριμένο χώρο, εκείνο που κρατούσε τη διασκέδαση σε ισορροπία χωρίς να φλερτάρει με την υπερβολή. Χρησιμοποίησα το vavada cy
https://vavada-greece.net εκείνη τη στιγμή περισσότερο από συνήθεια, σαν να μου θύμιζε τον τόπο όπου όλα ξεκίνησαν, και ξαφνικά όλα απέκτησαν μια καινούργια οπτική. Η βραδιά είχε πια γίνει ένα ταξίδι. Δεν ένιωθα έξαψη, ένιωθα μια βαθιά ικανοποίηση που μου θύμιζε εκείνες τις στιγμές που τελειώνεις ένα βιβλίο και το κλείνεις σιγά σιγά, κρατώντας τη γεύση της τελευταίας σελίδας. Το σκυλί μου ξανακουλουριάστηκε και άρχισε να ροχαλίζει, σαν να ήξερε ότι όλα πήγαιναν καλά, σαν να με ενέκρινε για την ήρεμη συμπεριφορά μου.
Τα νούμερα συνέχισαν τη δική τους πορεία, αλλά εγώ είχα ήδη κερδίσει κάτι ανεκτίμητο: την επίγνωση ότι η ευχαρίστηση βρίσκεται στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Σταμάτησα να κοιτάω το ταμπλό και αφιέρωσα μια στιγμή για να σκεφτώ πόσο παράξενο είναι που μερικές φορές χρειάζεται να βρεθείς μπροστά σε τυχαία γεγονότα για να θυμηθείς πώς είναι να ζεις έντονα. Μετά από ώρες, αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη παύση, να σβήσω την οθόνη και να καθίσω στον καναπέ με ένα βιβλίο που είχα ξεκινήσει μήνες πριν και δεν είχα τελειώσει ποτέ. Ήταν μια παράξενη ευχαρίστηση, το να κοιτάς πίσω σου και να βλέπεις ότι όχι μόνο τα κατάφερες, αλλά το έκανες με τρόπο που σου άφησε μια γλυκιά γεύση. Εκεί, με την ησυχία του σπιτιού να με τυλίγει, συνειδητοποίησα ότι η πραγματική νίκη ήταν ότι κατάφερα να μείνω παρών, χωρίς να με παίρνει η φόρα, χωρίς να με ρουφήξει η δίνη. Και θυμήθηκα ότι αυτό το βράδυ, όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη μου να ξεφύγω λίγο από την καθημερινότητα, και αυτό ακριβώς πέτυχα, αλλά με έναν τρόπο που μου έμαθε κάτι για τον εαυτό μου. Ήξερα πια ότι ακόμα και μέσα σε εκείνο τον τεχνητό κόσμο, μπορώ να βρίσκω τη δική μου αλήθεια, αρκεί να θυμάμαι ότι η ουσία βρίσκεται στο να διασκεδάζεις με υπευθυνότητα. Όταν τελικά έκλεισα τα φώτα και ξάπλωσα στο κρεβάτι, με τον σκύλο μου ξαπλωμένο δίπλα μου, σκέφτηκα ότι αυτό ακριβώς χρειαζόμουν: μια υπενθύμιση πως η ζωή είναι γεμάτη μικρές ανατροπές, και πως η μεγαλύτερη περιπέτεια είναι να τις αντιμετωπίζεις με ένα χαμόγελο, γνωρίζοντας πότε να πατάς γκάζι και πότε να αφήνεις το τιμόνι. Καθώς η βροχή απέξω άρχισε να δυναμώνει, εγώ αισθανόμουν μια απίστευτη γαλήνη, σαν να είχα ολοκληρώσει ένα όμορφο ταξίδι χωρίς να χρειαστεί να αφήσω την ακτή. Έκλεισα τα μάτια με τη σκέψη ότι μερικές φορές η καλύτερη ιστορία δεν είναι αυτή που κερδίζει, αλλά αυτή που σε γεμίζει με μια ήρεμη σιγουριά, και για το βράδυ αυτό, ήμουν σίγουρος πως είχα γράψει την δική μου. Όταν άνοιξα ξανά τον υπολογιστή την επόμενη μέρα για να ελέγξω τα τακτικά μηνύματα, θυμήθηκα τη διαδρομή και γέλασα μόνος μου, γιατί εκείνο που έμεινε δεν ήταν τα κέρδη αλλά η ανάμνηση μιας βραδιάς που μου θύμισε να παραδίνομαι στη στιγμή, αλλά πάντα με μια βαθιά ανάσα και ένα σχέδιο στο μυαλό. Και ξέρετε κάτι; Ήταν η καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ στον εαυτό μου, γιατί δεν αγόρασα πράγματα, αλλά αγόρασα χρόνο για να σκεφτώ, να ονειρευτώ και να γελάσω με την ομορφιά της αβεβαιότητας.