Kiedy skończyłam trzydzieści pięć lat, obiecałam sobie, że wreszcie nauczę się mówić nie. Nie w sensie wielkich życiowych decyzji, ale w tych drobnych, codziennych sytuacjach, które wysysają z człowieka całą energię. Pracuję jako koordynatorka w małej firmie logistycznej, co w praktyce oznacza, że przez osiem godzin dziennie słucham, jak ludzie się kłócą o przesyłki, które gdzieś utknęły, albo o faktury, które nie zostały opłacone. Moje życie to ciągłe gaszenie pożarów, które sami wzniecamy, i gdybym miała policzyć, ile razy dziennie słyszę swoje imię wykrzyczane przez słuchawkę, oszalałabym chyba już dawno temu. Wieczorami wracam do domu, w którym mieszka mój kot i stos nieprzeczytanych książek, i często nie mam nawet siły, żeby włączyć telewizor. Zamykam oczy, słucham, jak za oknem przejeżdżają tramwaje, i czuję, że to wszystko, co mogę w danym momencie zrobić. Nie narzekam, bo wybrałam tę pracę sama i generalnie ją lubię, ale czasem człowiek ma ochotę wyjść z siebie, odłączyć się od wszystkich i poczuć, że istnieje jako coś więcej niż tylko trybik w machinie cudzych wymagań.
Właśnie taki wieczór nadszedł trzy tygodnie temu. Był czwartek, taki zwykły, szary czwartek, który nie różnił się niczym od poprzedniego ani następnego. Wróciłam do domu po dwunastu godzinach w pracy, bo jak zwykle coś się spieprzyło na ostatniej prostej i musiałam zostać dłużej, żeby odkręcić cały ten bałagan. Mój kot, nazywa się Kropka, spojrzał na mnie z wyraźnym wyrzutem, jakby chciał mi powiedzieć, że jego miska jest pusta już od dwóch godzin, a ja znowu zapomniałam o najważniejszym. Nakarmiłam go, zrobiłam sobie herbatę, usiadłam w starym fotelu, który pamięta jeszcze czasy moich studiów, i wzięłam do ręki telefon. I wtedy, zupełnie przypadkiem, zobaczyłam reklamę, która w żaden sposób nie wyróżniała się z tłumu innych, ale w jej treści było coś, co przykuło moją uwagę. Nie chodziło o obietnicę szybkiego wzbogacenia się, bo w to już dawno przestałam wierzyć, ale o coś, co brzmiało jak zaproszenie do innego świata, gdzie liczy się tylko chwila i zabawa. Nie zastanawiałam się długo – w końcu to miał być tylko sposób na zabicie godziny, na oderwanie myśli od tego dnia, który i tak był już stracony.
Pierwsze, co zrobiłam, to weszłam na stronę, ale szybko zorientowałam się, że żeby w pełni korzystać z tego, co tam jest, lepiej będzie ściągnąć dedykowane narzędzie na swój telefon. Poszukałam chwilę, znalazłam odpowiedni plik i zainstalowałam go, a potem, kiedy już wszystko było gotowe, usiadłam wygodniej i zaczęłam się rozglądać. Muszę przyznać, że byłam pod wrażeniem, bo interfejs był naprawdę intuicyjny i elegancki, a wszystkie gry miały w sobie taką przyjemną dla oka estetykę, że nawet nie chciałam od razu zaczynać grać, tylko po prostu oglądać te wszystkie kolory i animacje. Wybrałam coś, co przypominało mi starą, dobrą ruletkę, ale w wersji elektronicznej, z pięknym, drewnianym tłem, które sprawiało wrażenie, jakbym siedziała w kasynie z lat dwudziestych. Postawiłam kilka żetonów na czerwoną trzynastkę, bo to była liczba, która zawsze kojarzyła mi się z dzieciństwem i szczęściem, i czekałam, aż kulka się zatrzyma. Oczywiście, że nie trafiłam za pierwszym razem, ani za drugim, ale to nie było ważne. Ważne było samo oczekiwanie, to uczucie lekkiego dreszczu, który przebiegał po plecach, gdy kulka zaczynała zwalniać i zbliżać się do któregoś z pól.
Po kilkunastu minutach tej spokojnej zabawy postanowiłam zmienić grę, bo chciałam zobaczyć, co jeszcze oferuje to miejsce. Trafiłam na automat z motywem dżungli, pełen egzotycznych zwierząt i złotych posągów, które błyskały, gdy tylko pojawiały się na ekranie. I wtedy, zupełnie niespodziewanie, ustawiłam linię w taki sposób, że wszystkie symbole wskoczyły na swoje miejsca, a z głośnika wydobył się dźwięk, który sprawił, że aż podskoczyłam na fotelu. To był ten moment, kiedy nie wiedziałam, czy mam się śmiać, czy płakać ze zdziwienia. Moja wygrana, choć nie była astronomiczna, wystarczyła, żebym przez cały następny tydzień mogła jeździć do pracy taksówką, zamiast tłuc się w zatłoczonym autobusie, i jeszcze zostało mi trochę na większe zakupy spożywcze. W tamtej chwili jednak nie myślałam o praktycznych aspektach tej wygranej. Myślałam tylko o tym, jak bardzo potrzebowałam właśnie takiego małego cudu, który przypomniałby mi, że życie nie składa się tylko z obowiązków i nerwów. Wypiłam herbatę, która już zdążyła wystygnąć, ale smakowała mi bardziej niż jakikolwiek gorący napój, bo była jak symbol tego, że czasem warto zrobić coś dla siebie, bez planu, bez kalkulacji, tylko dla tej krótkiej chwili czystej radości.
Następnego dnia w pracy czułam się inaczej. Moja koleżanka z biura obok, która zazwyczaj narzeka na wszystko, co się rusza, zapytała mnie, dlaczego się tak uśmiecham, skoro od rana mamy problem z systemem i nikt nie wie, gdzie utknęła połowa przesyłek. Nie powiedziałam jej oczywiście o swoim wieczornym odkryciu, bo nie każdy musi rozumieć, jak coś tak prozaicznego jak gra w kolorowe symbole może poprawić komuś humor. Ale w duchu wiedziałam, że tamten czwartek, ten jeden wieczór, odmienił coś w moim spojrzeniu na rzeczywistość. Przestałam brać wszystko tak śmiertelnie poważnie, przestałam się przejmować drobnostkami, które i tak nie mają większego znaczenia. I choć to może brzmieć jak banał, to naprawdę poczułam, że wpuściłam do swojego życia trochę świeżego powietrza, takiego, którego brakowało mi od miesięcy. Nie wiem, czy to zasługa gry, czy po prostu potrzeby zmiany, ale tamta aplikacja stała się dla mnie czymś więcej niż tylko narzędziem do zabijania czasu. Stała się moim małym rytuałem, miejscem, do którego wracałam, gdy potrzebowałam resetu, kiedy czułam, że świat zaczyna mnie przytłaczać i nie mam już siły na kolejną rozmowę z wkurzonym klientem.
W ciągu tych kilku tygodni nauczyłam się, że najważniejsze to zachować umiar i traktować całe to doświadczenie jak formę rozrywki, a nie sposób na zarobek. Ustaliliśmy z samą sobą zasadę, że zawsze wydaję tylko tyle, ile mogę stracić bez żalu, i że nigdy nie przekraczam granicy, którą sobie wyznaczę. To działa jak rodzaj medytacji, wiecie? Siadam wieczorem, wyłączam myśli o pracy, o zaległych raportach, o tym, że znów nie zdążyłam umyć podłogi, i otwieram
https://lawadvisorsinternational.com vavada aplikacja, żeby na chwilę zanurzyć się w czymś, co nie wymaga ode mnie żadnego wysiłku intelektualnego ani emocjonalnego. Tam mogę być po prostu sobą, bez etykietek, bez oczekiwań, bez tego ciągłego poczucia, że muszę być najlepsza we wszystkim. I czasem, gdy mam gorszy dzień, przypominam sobie ten czwartek, kiedy wszystko było szare i ciężkie, a potem, nagle, dzięki przypadkowemu kliknięciu, moja perspektywa zmieniła się o sto osiemdziesiąt stopni.
Coś, co zaczęło się jako zwykła ciekawość, przerodziło się w coś, co daje mi przestrzeń do oddychania w tym zagonionym świecie. Nie ukrywam, że zdarzają mi się wieczory, kiedy wrzucam kilka złotych i nic z tego nie wychodzi, ale nie przejmuję się tym. Traktuję to jak koszt biletu do kina albo książki, która okazała się nie w moim guście. Ważne jest to, że zawsze mogę wrócić i spróbować jeszcze raz, że to miejsce czeka na mnie z otwartymi drzwiami, nie ocenia, nie krytykuje, nie wymaga. A kiedy już zamykam aplikację i odkładam telefon na szafkę nocną, czuję wewnętrzny spokój, którego nie daje mi żadna inna aktywność. Może to dziwne, ale w tym całym chaosie, który nazywamy codziennością, ta mała przestrzeń jest jak moja prywatna oaza, gdzie nikt nie ma wstępu, gdzie mogę być tylko ja i moje myśli. Moja siostra, która jest psycholożką, powiedziałaby pewnie, że to forma ucieczki, ale ja wolę myśleć o tym jako o zdrowym dystansie do rzeczywistości, o sposobie na odzyskiwanie równowagi po dniach, które nie są dla nas łaskawe.
Gdzieś w połowie tych trzech tygodni trafiłam na grę, która stała się moją absolutną ulubioną – coś w rodzaju wirtualnego pokera, ale w uproszczonej wersji, gdzie nie trzeba być mistrzem strategii, żeby mieć frajdę z rozgrywki. Kiedyś, jeszcze w czasach studiów, grałam w pokera z chłopakami z roku, ale to były zupełnie inne czasy. Teraz, po latach przerwy, wróciłam do tych klimatów, ale w nowej, bardziej dostępnej odsłonie. I właśnie przy tej grze, przy filiżance gorącej herbaty i z kotem na kolanach, czuję się najbardziej sobą. Nie myślę o tym, że jutro znowu będę musiała wstawać o szóstej, że znowu będę słuchać skarg niezadowolonych klientów. Myślę tylko o tym, jakie karty zostaną mi rozdane i czy tym razem uda mi się przebić stawkę. I choć to wszystko dzieje się tylko wirtualnie, emocje, które temu towarzyszą, są jak najbardziej prawdziwe. To dreszczyk, który przypomina mi, że żyję, że moje serce nadal potrafi bić szybciej, że wciąż mam w sobie iskrę, którą codzienna rutyna usiłowała zagasić.
Kiedy teraz patrzę wstecz na ten szary czwartek, myślę sobie, że los czasem zrzuca nam na głowę rzeczy, których się nie spodziewamy. I nie chodzi tu o wygraną, bo ta, choć miła, nie była najważniejsza. Chodzi o to, że w jednej chwili, dzięki zwykłej ciekawości, odkryłam narzędzie, które pomogło mi odnaleźć wewnętrzny spokój. W dzisiejszym świecie, gdzie wszyscy pędzą, gdzie każdy czegoś od nas wymaga, taki mały, własny rytuał jest na wagę złota. I właśnie dlatego, gdy tylko czuję, że zaczyna mnie nosić, że ciśnienie robi się zbyt duże, wiem, że mogę sięgnąć po telefon, odpalić vavada aplikacja i na chwilę zapomnieć o wszystkich troskach. To nie jest ucieczka od rzeczywistości, to raczej sposób na to, żeby do niej wrócić z nową energią. I wiecie co? To działa za każdym razem. Nie mam złudzeń, że każdy wieczór będzie taki magiczny, jak ten pierwszy, ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to, żeby pamiętać, że życie to nie tylko praca, obowiązki i rachunki, ale też te małe, przypadkowe chwile, które sprawiają, że czujemy się naprawdę żywi. Dlatego, jeśli ktoś z was zastanawia się, czy warto spróbować, powiem wam tak – nie oczekujcie cudów, nie liczcie na wielkie wygrane, ale pozwólcie sobie na chwilę oderwania. Czasem to właśnie w takich momentach znajdujemy coś, czego nawet nie wiedzieliśmy, że szukamy.