Kiedy myślę o tym dniu, pierwsze co przychodzi mi do głowy to zapach kasztanów. Nie wiem, czy to przez to, że akurat wtedy przechodziłem obok stoiska z prażonymi kasztanami na rogu ulicy, czy może dlatego, że mój mózg po prostu lubi łączyć ważne wspomnienia z czymś konkretnym, niemal namacalnym. Był wtorek, zwykły, szary, listopadowy wtorek, który nie różnił się niczym od innych wtorków w moim życiu. Wstałem, zrobiłem kawę, przeczytałem wiadomości, odesłałem kilka maili i ziewnąłem nad porannym serialem w telewizji. Pracuję zdalnie od dwóch lat, od kiedy pandemia wymusiła na nas zmianę nawyków, i choć początkowo nienawidziłem tego zamknięcia w czterech ścianach, to teraz już się przyzwyczaiłem. Mam swoje biurko w kącie sypialni, fotel, który pamięta lepsze czasy, i zasadę, że przed południem nie odbieram telefonów od rodziny, bo wiem, że jak tylko usłyszę głos mamy, to cały plan dnia weźmie w łeb. Ale tamtego dnia wszystko poszło inaczej, bo akurat mój laptop postanowił zawiesić się w najmniej odpowiednim momencie, a ja, czekając na restart, zacząłem klikać w różne zakładki, które były otwarte od tygodni.
Jedną z nich była strona, która wcześniej wydawała mi się tylko kolejnym banerem reklamowym. Kiedyś ktoś mi o niej mówił, ale wtedy nie przywiązywałem do tego większej wagi, bo w moim życiu hazard pojawiał się wyłącznie w kontekście filmów o Las Vegas, o których oglądaniu marzyłem, będąc nastolatkiem. Zacząłem przeglądać ofertę, zupełnie bez zobowiązania, tak jak się przegląda sklepowe witryny, wiedząc, że i tak nie masz zamiaru niczego kupić. I wtedy, w stopce strony, zauważyłem coś, co zwróciło moją uwagę – informację, że platforma działa zgodnie z polskimi przepisami. Przeczytałem to dwa razy, bo szczerze mówiąc, zawsze miałem obawy przed tego typu rozrywką. W mojej głowie siedział obrazek z reklamy społecznej, ten czarno-biały, z rozsypanymi monetami i smutną twarzą. Ale tutaj było inaczej. Wszystko wyglądało przejrzyście, czytelnie, a co najważniejsze, natknąłem się na kilka wpisów na forach, gdzie ludzie wspominali, że korzystają z vavada pl
https://vavada-rejestracja.net.pl/ od dłuższego czasu i nie mają żadnych problemów. To był dla mnie sygnał, że może, być może, warto spróbować czegoś nowego, zwłaszcza że ta jesienna szarówka zaczynała już działać mi na nerwy i potrzebowałem jakiegoś bodźca, który wytrąci mnie z rutyny.
Zarejestrowałem się bez większych oczekiwań. Wpisałem swoje dane, potwierdziłem adres mailowy, wybrałem login, który brzmiał jak nazwa mojego pierwszego psa – głupio, ale sentymentalnie. Przez pierwszą godzinę po prostu oglądałem, jak działa cały system. Nie grałem, nie klikałem, tylko przyglądałem się, jak inni obstawiają, jakie są stawki, jak to wszystko jest zorganizowane. To było jak nauka nowego języka, tylko że bez gramatyki i bez bólu głowy. Później, gdy poczułem się pewniej, wrzuciłem symboliczną kwotę, taką, która nie bolała, a która w najgorszym wypadku oznaczałaby, że nie kupię sobie pizzy na kolację. Wybrałem ruletkę, bo zawsze fascynowało mnie to koło, ta matematyka przypadku, która działa niezależnie od naszych chęci. I powiem wam, że to było niesamowite uczucie, kiedy po raz pierwszy usłyszałem dźwięk wirującej kulki, nawet jeśli był to tylko dźwięk z głośników mojego laptopa. Zatrzymałem się na chwilę, odetchnąłem, i poczułem, że ten świat, który stworzyłem wokół siebie – świat terminów, zobowiązań, planów na jutro – nagle gdzieś zniknął. Zostałem tylko ja i ta mała, biała kulka tocząca się po czarno-czerwonych polach.
Pierwsze kilkanaście zakładów było ostrożnych, wręcz nieśmiałych. Czułem się jak dziecko, które uczy się chodzić i za każdym razem sprawdza, czy ziemia jest stabilna. Czasem wygrywałem, częściej przegrywałem, ale to nie miało dla mnie znaczenia. Ważne było to, że w mojej głowie pojawiło się coś, co nazywam „stanem przepływu” – moment, w którym nie myśli się o przeszłości ani o przyszłości, tylko o tym, co dzieje się teraz. Zazwyczaj osiągam ten stan tylko podczas biegania, ale ostatnio z powodu kontuzji kolana musiałem odpuścić, więc ta nowa forma ucieczki była jak zbawienie. Siedziałem tak może z godzinę, z kubkiem herbaty, który stygł z każdą minutą, nie zwracając uwagi na to, że słońce powoli chowa się za blokiem naprzeciwko. I wtedy, gdy już prawie miałem zamknąć przeglądarkę i wrócić do rzeczywistości, coś sprawiło, że postawiłem wszystko na jeden numer. Nie wiem, co to było – może instynkt, może zmęczenie, a może po prostu ten wewnętrzny głos, który czasem mówi nam rzeczy, których nie rozumiemy, ale które okazują się trafne. Kliknąłem, kula zaczęła wirować, a ja wstrzymałem oddech, nie zdając sobie sprawy, że robię to aż do momentu, gdy zabrakło mi powietrza.
Kiedy kulka zatrzymała się na moim numerze, przez chwilę myślałem, że to jakaś pomyłka. Spojrzałem na ekran, potem na swoje ręce, potem znowu na ekran. Liczba, która pojawiła się na koncie, była dla mnie tak abstrakcyjna, że nie potrafiłem jej nawet porównać do żadnej codziennej kwoty. To nie była suma, którą można by wydać na zakupy czy na rachunki. To była suma, która zmieniała reguły gry. W pierwszej chwili zrobiło mi się słabo, tak po prostu, z czystego szoku. Wstałem od biurka, przeszedłem do kuchni, nalałem sobie szklankę wody, ale nie wypiłem jej, tylko trzymałem w dłoni, patrząc, jak drży mi ręka. Wróciłem do komputera, kliknąłem kilka razy, żeby upewnić się, że to nie sen. Nic się nie zmieniło. Usiadłem z powrotem i przez długi czas po prostu siedziałem w ciszy. Moja kotka wskoczyła mi na kolana, zaczęła mruczeć, a ja głaskałem ją automatycznie, wciąż nie mogąc uwierzyć w to, co się stało. Moja pierwsza myśl, gdy emocje opadły, była zaskakująco prozaiczna – że mogę wreszcie wymienić ten stary, zepsuty piekarnik, który od miesięcy nie grzeje równomiernie. A druga, że stać mnie na to, żeby pomóc rodzicom w spłacie kredytu, o którym wiedzieli tylko ja i oni.
Przez następne dni nie mówiłem nikomu o tej wygranej. Nie z powodu przesądu, tylko dlatego, że nie wiedziałem, jak to ubrać w słowa, żeby nie zabrzmiało jak przechwałka albo jak coś nierealnego. Każdego ranka, kiedy otwierałem laptopa, sprawdzałem, czy te cyfry wciąż tam są, jakby bałem się, że to był tylko jakiś błąd systemu, który ktoś w końcu poprawi. Ale one były, stabilne, prawdziwe, czekały na mnie każdego dnia. Z czasem zacząłem myśleć o tym, co to dla mnie oznacza. Nie w kategoriach luksusu, bo nie jestem człowiekiem, który marzy o jachtach czy o podróżach dookoła świata, ale w kategoriach wolności. Wolności od ciągłego liczenia, od zastanawiania się, czy na koniec miesiąca starczy mi do pierwszego, od tych drobnych wyrzeczeń, które wkradły się w moje codzienne życie tak niepostrzeżenie, że uznałem je za normalność. I wtedy przypomniałem sobie, że przecież to wszystko zaczęło się od zwykłego restartu laptopa i od ciekawości, która popchnęła mnie w stronę vavada pl. Nie szukałem tej wygranej, nie planowałem jej, nie liczyłem na nią. Po prostu byłem w odpowiednim miejscu o odpowiednim czasie, z otwartym umysłem i gotowością na to, co przyniesie chwila.
Oczywiście, nie wszystko było takie proste. Przez kilka tygodni po tej wygranej miałem ochotę wracać tam codziennie, próbować powtórzyć ten sukces, ale szybko zdałem sobie sprawę, że to byłaby pułapka. Postanowiłem, że pozwolę sobie na tę rozrywkę tylko okazjonalnie, tak jak na dobre wino czy na wypad do kina. Ustaliłem sobie limit czasu i pieniędzy, których nigdy nie przekraczam, i to dało mi poczucie kontroli, którego wcześniej mi brakowało. W końcu to nie pieniądze były dla mnie najważniejsze w tej całej historii – one były tylko efektem ubocznym. Najważniejsze było to uczucie, które towarzyszyło mi tamtego listopadowego wieczoru, kiedy to wszystko się wydarzyło. To było jak nagłe przypomnienie, że w moim życiu wciąż jest miejsce na niespodzianki, że nie wszystko jest z góry ustalone, że czasem warto zaryzykować, nawet jeśli wydaje się to bezsensowne. I ta lekcja została ze mną na dłużej, głębiej niż jakakolwiek kwota na koncie. Dziś, kiedy patrzę na ten nowy piekarnik w mojej kuchni, uśmiecham się, bo przypomina mi o tamtym wtorku, o kasztanach, o kulce ruletki i o tym, jak nagle cały mój świat stał się trochę jaśniejszy. Moja mama do dzisiaj nie wie, skąd wziąłem te pieniądze na pomoc, a ja tylko mówię, że miałem dobry rok w pracy, co zresztą nie jest do końca kłamstwem, bo praca nad sobą to też praca. I tak, czasem wracam myślami do tamtego wieczoru, do tego momentu, gdy wszystko mogło potoczyć się zupełnie inaczej. Gdybym wtedy nie kliknął, gdybym zamknął przeglądarkę, gdybym uznał, że to strata czasu, być może do dzisiaj żałowałbym, że nie spróbowałem. A tak, mam w swoim życiu tę historię, która przypomina mi, że warto być otwartym na to, co przynosi los, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje się to tylko przypadkiem. Przecież właśnie przypadki, te niezaplanowane, spontaniczne decyzje, często okazują się tymi, które odmieniają nasze życie na dobre. I choć wiem, że nie każdy podziela mój entuzjazm, dla mnie ta przygoda była i pozostanie jednym z najlepszych wspomnień, jakie stworzyłem w swoim dorosłym życiu – nie przez pryzmat wygranej, ale przez pryzmat tego, co odkryłem o sobie, gdy pozwoliłem sobie na chwilę szaleństwa w szary, listopadowy wtorek.