Es vienmēr esmu bijis tas cilvēks, kurš visu laiku kaut ko dara. Mans tēvs mani mācīja, ka dzīvē ir jābūt nodarbinātam, ka tukšums ir sliktākais, kas ar cilvēku var notikt, un ka vienmēr ir kaut kas, ko varētu darīt lietderīgāk. Tāpēc es visu savu pieaugušo dzīvi esmu pavadījis, skrienot no vienas lietas uz otru, plānojot, strādājot, mācoties, un vienmēr domājot par to, kas būs tālāk. Es strādāju par loģistikas koordinatoru lielā uzņēmumā, kas nodarbojas ar pārtikas piegādēm, un mans darbs ir saistīts ar precizitāti, ar termiņiem, ar to, ka katra kaste, kas tiek nosūtīta, ir jānonāk tur, kur tai jābūt, un ka nekas nedrīkst aizkavēties. Tas ir stress pilns darbs, bet es to mīlu, jo tas man dod sajūtu, ka esmu vajadzīgs, ka esmu daļa no kaut kā liela. Bet tajā pašā laikā tas mani nogurdina tā, ka dažreiz es vakaros vienkārši sēžu un skatos tukšā vietā, nespējot piespiest sevi neko darīt.
Tas viss sākās februāra beigās, kad mans draugs Artūrs man piezvanīja un teica, ka viņš ir atradis kaut ko, kas man varētu patikt. Mēs bijām draugi kopš skolas laikiem, un mēs vienmēr esam viens otram stāstījuši par visu, kas notiek mūsu dzīvēs, tāpēc es viņam uzticējos. Viņš teica, ka viņš ir sācis spēlēt online kazino, un ka tas viņam palīdz atslēgties pēc garām darba dienām. Es sākumā biju skeptisks, jo es vienmēr esmu domājis, ka kazino ir tikai veids, kā zaudēt naudu, un ka cilvēki, kas tur spēlē, ir vai nu alkatīgi, vai arī vienkārši muļķi. Bet Artūrs teica, ka tas nav par naudu, ka tas ir par sajūtu, un ka es varu vienkārši pamēģināt, un ja man nepatīk, es varu beigt. Es nolēmu, ka varbūt ir laiks pamēģināt kaut ko jaunu, jo es biju noguris no tā, ka visu laiku man kaut kas ir jādara, un es gribēju vienkārši darīt kaut ko bezjēdzīgu, kaut ko, kam nav nekādas nozīmes.
Tajā vakarā es atvēru datoru, un es sēdēju savā vovada
https://priecigus.lv dzīvoklī Rīgā, netālu no Čaka ielas, kur es dzīvoju kopš studiju gadiem. Es atvēru vietni, ko man bija ieteicis Artūrs, un tā man šķita diezgan vienkārša, bez liekas ažiotāžas, un tas man patika. Es reģistrējos, un tas prasīja tikai pāris minūtes. Es iemaksāju divdesmit eiro, kas man tajā brīdī šķita kā saprātīga summa, jo tā bija nauda, ko es biju atlicis izklaidēm, un es nolēmu, ka šomēnes es neiešu uz kino, un tā vietā pamēģināšu šo. Es sāku spēlēt vienu no automātiem, kas bija ar augļiem, jo tas man atgādināja bērnību, kad es spēlēju līdzīgas spēles vectēva datorā. Pirmie griezieni bija neveiksmīgi, un es jutos nedaudz vīlies, bet tad es laimēju nedaudz, un tas mani pārsteidza tā, ka es pasmaidīju.
Es turpināju spēlēt, un laimesti sāka nākt nedaudz biežāk. Tie bija mazi, tie bija tādi, ka es pat nepamanīju, kā mans balanss lēnām aug. Bet es nejutos satraukts, es nejutos tā, it kā man būtu jāuzvar. Es vienkārši baudīju procesu. Es pamanīju, ka es vairs neskatos uz ekrānu kā uz kaut ko, kas man kaut ko ir parādā, bet gan kā uz spēli, kas man sniedz nelielu prieku. Un tad, kad es beidzu pēc apmēram stundas, es biju laimējis nedaudz vairāk nekā četrdesmit eiro. Tas nebija daudz, bet tas bija pietiekami, lai es justos labi. Es izņēmu naudu, aizvēru datoru, un aizgāju gulēt ar sajūtu, ka esmu izdarījis kaut ko tādu, ko es nekad nebūtu iedomājies, ka darīšu. Un tas mani nepārsteidza tik daudz ar to, ka es laimēju, bet gan ar to, ka es to darīju bez bailēm, bez kauna, bez tā, ka man būtu jāslēpjas.
Nākamajā nedēļā es atgriezos pie šīs nodarbes vēl pāris reizes, un katru reizi tas bija tāpat — es spēlēju tikai tad, kad biju mājās, vakarā, un vienmēr ar nelielu summu. Es sāku pamanīt, ka man patīk nevis pats laimests, bet gan tas mirklis, kad es vienkārši sēžu un skatos, kā simboli griežas, un visa pasaule ap mani pazūd. Tas bija kā meditācija, tikai ar nelielu azartu. Es sāku izjust zināmu gandarījumu, kad man izdevās paredzēt, kurš simbols parādīsies, vai kad es laimēju nelielu summu tieši tajā brīdī, kad biju nolēmis beigt. Tās bija mazas uzvaras, bet tās deva man prieku. Es sāku saprast, ka online kazino nav tikai par naudu. Tas ir par sajūtām, par spēli, par to, kā tu jūties, kad kaut kas izdodas.
Viens no maniem favorītajiem vakariem bija tad, kad es nolēmu pamēģināt spēli ar dzīvo dīleri. Tas bija pilnīgi citādi nekā automāti. Tur bija īsta persona, kas sēdēja pie galda un runāja ar spēlētājiem. Es jutos nedaudz nervozs, jo tas likās daudz personiskāk. Bet dīleris bija ļoti draudzīgs, un es pat iedomājos, ka varbūt viņš ir kaut kur Latvijā, varbūt pat tajā pašā laika joslā. Es nospēlēju pāris raundus, un, lai gan es neko daudz neuzvarēju, es jutos kā daļa no kaut kā lielāka. Tā bija kopienas sajūta, ko es nebiju gaidījis. Pēc tam es aizvēru spēli un ilgi domāju par to, cik interesanti ir tas, ka tehnoloģijas ļauj mums sajust šādu saikni, pat ja mēs esam vieni savā istabā.
Protams, bija arī brīži, kad es zaudēju. Vienu vakaru es nospēlēju nedaudz vairāk, nekā biju plānojis, un pazaudēju apmēram piecpadsmit eiro. Tas nebija daudz, bet es jutos dusmīgs uz sevi. Es apsēdos un domāju, kāpēc es to izdarīju. Vai tiešām es esmu tik vājš, ka nevaru kontrolēt sevi? Bet tad es sapratu, ka tā ir tikai nauda, un ka es vienmēr varu izvēlēties beigt. Es nolēmu, ka turpmāk es vienmēr noteikšu sev limitu, un ka es nekad nespēlēšu, ja jūtos noguris vai sarūgtināts. Tas bija svarīgs mācību brīdis. Es sapratu, ka online kazino ir tikai instruments, un tas, kā es to izmantoju, ir atkarīgs no manis. Tas nav ne labs, ne slikts, tas vienkārši ir.
Laika gaitā es sāku spēlēt retāk, bet ar lielāku baudu. Es vairs nejutos kā cilvēks, kurš slēpjas, bet gan kā cilvēks, kurš ir atradis jaunu hobiju. Es pat sāku lasīt par dažādām spēļu stratēģijām, lai gan sapratu, ka lielākā daļa no tām ir tikai mārketings. Bet tas bija interesanti. Es iemācījos, ka nav jēgas dzīties pēc liela laimesta, jo tas ir tikai nejaušība. Galvenais ir baudīt procesu. Un tad, kad es laimēju, tas ir patīkami, bet tas nav galvenais. Es sāku novērtēt tos mazos brīžus, kad es vienkārši sēžu un spēlēju, un pasaule ap mani pazūd. Tas ir kā neliela atslēgšanās no realitātes, kas palīdz man atpūsties.
Vienu vakaru es nolēmu, ka gribu uzrakstīt par savu pieredzi. Es domāju, ka varbūt kāds cits varētu gūt no tā labumu. Es negribēju slavēt kazino vai aicināt citus spēlēt, bet gan dalīties ar to, ko esmu iemācījies. Es gribēju pateikt, ka nav nekas slikts tajā, ja tu spēlē atbildīgi. Tas var būt patīkami, tas var būt aizraujoši, un tas var pat palīdzēt atslābināties. Bet tam ir jābūt ar mēru. Es domāju, ka daudzi cilvēki baidās no šīs tēmas tāpēc, ka viņi domā, ka tā ir tikai par atkarību. Bet tā nav taisnība. Tā var būt arī par prieku, par izklaidi, par sevis iepazīšanu. Manā gadījumā tas bija veids, kā es iemācījos būt disciplinētāks un kā es iemācījos novērtēt mazas lietas.
Tagad, kad es rakstu šo, ir jau vēls, un es atkal sēžu savā virtuvē. Man blakus ir tējas krūze, un es tikko esmu beidzis spēlēt. Šovakar es laimēju nedaudz vairāk nekā parasti, apmēram piecdesmit eiro. Tas nav daudz, bet tas ir patīkami. Es nejūtos kā uzvarētājs, es jūtos kā cilvēks, kurš ir labi pavadījis laiku. Es domāju par to, cik daudz man ir mainījies kopš tā pirmā vakara februārī. Es vairs nebaidos no tā, ko citi domā. Es zinu, ka esmu atbildīgs, un ka es kontrolēju situāciju. Un tas ir svarīgākais. Ja tu spēlē no vietas, kur tu esi mierīgs un laimīgs, tad tas ir tikai vēl viens veids, kā pavadīt vakaru. Tas nav nekas vairāk, un tas nav nekas mazāk. Tas ir tikai dzīve, ar visiem tās mazajiem priekiem. Un dažreiz tas ir tieši tas, kas tev ir vajadzīgs, lai justos labāk.